ידועים בציבור שאינם חותמים על הסכם ממון עלולים למצוא את עצמם במאבק משפטי על הון ורכוש כאשר יחליטו להיפרד. על ידועים בציבור, הסכם ממון והקשר ביניהם – במאמר הבא.
מהו הסכם ממון?
הסכם ממון נועד להסדיר מראש בכל קשר זוגי, גם ללא נישואין ברבנות או בית המשפט, את חלוקת הרכוש וההון במקרה שבני הזוג נפרדו. כאשר קשר זוגי מתפרק ייתכן וכל צד יפנה לדרכו בנעימים, אך גם ייתכן שיהיו דרישות של צד אחד אל הצד האחר בכל הנוגע לרכוש או הון שצברו השניים במהלך החיים המשותפים.
לעיתים, יש הבדלי השתכרות גדולים בין הצדדים, ירושה עתידית גדולה, תיק מניות או אופציות שייפתח בעוד שנים וכן הלאה. את כל אלו בא להסדיר מראש הסכם ממון כדי למנוע אי הבנות ומאבקים מיותרים בעתיד.
האם ניתן לערוך הסכם ממון לפני נישואין בלבד?
כפי שציינו, לא רק זוגות לפני נישואין או אחרי נישואין יכולים לערוך הסכם ממון. יש בני זוג רבים שמצבם לא מאפשר נישואין ברבנות ולכן הם בוחרים בנישואין אזרחיים או בחיים משותפים יחדיו, מה שמגדיר אותם בתור ידועים בציבור. הגדרה זאת מוגדרת על בסיס שני יסודות: חיי משפחה וניהול משק בית משותף.
מדוע מומלץ לידועים בציבור לערוך הסכם ממון?
חוק יחסי ממון איננו תקף על ידועים בציבור (וגם על מי שהתחתנו טרם 1974) ולכן יש חשיבות גבוהה שבעתיים לערוך הסכם ממון בין ידועים בציבור בשלב מוקדם של מערכת היחסים הזאת.
על בני זוג שהם ידועים בציבור חלה "הלכת השיתוף" שכוללת נכסים והון שצברו במהלך היחסים המשותפים שלהם וחלה עליהם כוונת השיתוף. כלומר מדובר בעיקר על דירה בה מתגוררים שניהם, על השקעות שביצעו יחדיו וכן הלאה. לעיתים מדובר גם בשותפות בעסק שמנהל אחד מהצדדים במערכת היחסים אך בית המשפט עשוי למצוא את העסקים הללו גם כן תחת המטרייה של הגדרת "הלכת השיתוף". היו תקדימים בנושאים הללו. כל מקרה לגופו כמובן.
כדאי מאוד להתייעץ עם עורך דין משפחה, במידה ואתם מנהלים מערכת יחסים זוגית, שעשויה להיחשב כזוגיות תחת ההגדרה של ידועים בציבור וזאת כדי למנוע אי הבנות ומריבות בעתיד.
מה התוקף של הסכם ממון בין ידועים בציבור?
בדיוק כמו בכל הסכם ממון בין זוג נשוי, כך גם עבור ידועים בציבור, הסכם ממון מתקיים כל עוד לא בוטל או נפסק אחרת.
הסכם ממון שנערך על ידי עורך דין משפחה בין ידועים בציבור מחייב חתימה של שני המעורבים בהסכם, חייב להיות מוגש לבית המשפט ולקבל אישור משפטי לתקפותו – רק אז יש הסכם ממון תקף, קביל ומחייב.