פשיטת רגל היא המוצא האחרון של אזרחים רבים שללא כוונה רעה ובתום לב נקלעו לקשיים כלכליים. רפורמה משמעותית בעניין פשיטות רגל בישראל שנחקקה לפני כשנתיים, ותקופת הקורונה שהובילה רבים לקושי כלכלי, הגדילה משמעותית את הפונים לקיום הליך פשיטת רגל בשנה האחרונה.
ישראלים רבים נקלעו לקושי כלכלי של ממש בשנתיים האחרונות, בעיקר עקב נגיף הקורונה שגרם לעסקים רבים להיסגר ולגרום לעצמאיים לצבור חובות כבדים בתוך חודשים ספורים, כאשר גם שכירים רבים פוטרו ללא פיצויים ראויים או הכנסתם הופחתה משמעותית לאורך תקופה ארוכה של חל"ת אליה נקלעו. הפתרון עבור רבים הוא הליך פשיטת רגל או בשם החדש בעקבות הרפורמה: חדלות פירעון ושיקום כלכלי.
מה היתרונות של הליך פשיטת רגל בישראל?
הרפורמה החדשה בפשיטת רגל בישראל מתמקדת הן בהחזר חובות של החייב לנושים, והן בשיקום כלכלי שלו, כדי שיוכל לשוב לחיים רגילים כמו כל אדם אחר או כפי שחי לפני שצבר את החובות הללו.
חלק מהיתרונות הבולטים בהליך פשיטת רגל של אדם פרטי:
- ביטול של הגבלות ועיקולים – במידה וההוצאה לפועל הוציאה נגד החייב עיקולים על חשבונות או הגבלות כמו אי חידוש רישיון נהיגה וכדומה, אלו יבוטלו כל עוד אתם בהליך פשיטת רגל מול בית המשפט. (בד"כ כחודשיים עד ביטול הגבלות ועיקולים מרגע תחילת ההליך).
- עצירת כל ההליכים – ברגע שיש הליך אחד מסודר של פשיטת רגל, עוצרים את כל ההליכים האחרים של הנושים מול החייב ואלו מפסיקים עם משלוח מכתבי איום ותביעות שונות כנגדו עד סיום ההליך כפי שייקבע בית המשפט.
- קבלת הפטר חוב – בסיום התהליך ועם החזרת החובות שנפסקו כנגד החייב, הוא יוכל לבקש הפטר חובות ולאחר אישורו יוכל לצאת לדרך חדשה ולהמשיך בשגרת חייו ללא שום חוב לנושה כזה או אחר.
מה ההשלכות של פשיטת רגל על חייב?
על חייב שנכנס להליך של פשיטת רגל יש הגבלות שונות כמו אי אפשרות לשלם בצ'קים או לקבל כרטיס אשראי וגם כדי לצאת לחו"ל יש להגיש בקשה מיוחדת וכן הלאה. מעבר להגבלות שיש במהלך הליך פשיטת רגל, יש גם השלכות של פשיטת רגל לאחר שההליך מסתיים והחייב מקבל הפטר חובות.
בעיקר מדובר על "סימון" במאגר המידע BDI ל-3 שנים מיום קבלת הפטר חובות. הדבר מוביל לקושי רב לקבל הלוואה מהבנק או חברת אשראי וגם מונע כמעט לחלוטין את האפשרות לקבל משכנתא. הסיבה לכך היא שהגופים הללו יכולים לזהות שאותו אדם עבר הליך פשיטת רגל במהלכו שילם רק חלק מהחובות שלו, על פי ההסדר ופסיקת בית המשפט, והם לא רוצים לקחת סיכון מחדש מול אותו האדם.
למעט "סימון" שכזה כמעט ואין השלכות על מי שעברו פשיטת רגל בישראל אחרי הרפורמה החדשה, אלא אם מחשיבים את "הכתם" בפני מכרים וקרובים שיודעים שאתם בסיטואציה שכזאת ועם תווית של "פושט רגל".
לסיכום נציין שמצב זה, של כמעט והעדר השלכות ממשיות, לאחר קבלת צו הפטר בפשיטת רגל, מוביל רבים לבחור באופציה הזאת כדי לשלם את חובותיהם ולצאת לדרך חדשה בפרק זמן של שנים בודדות. על המצב הספציפי שלכם ומה הכי טוב עבורכם, כדאי לקבל ייעוץ מקצועי אצל עורך דין לענייני פשיטת רגל.