עריכת הסכם ממון היא דבר מומלץ מאוד כאשר יש הבדלי ממון בין בני זוג שעומדים לפני נישואין. גם במקרים שכבר יש נישואים או כאשר מדובר על ידועים בציבור, ניתן לערוך הסכם ממון שמותאם לבני הזוג ומסדיר את חלוקת הרכוש וההון שלהם במידה וייפרדו בעתיד.
הסכם ממון הוא מסמך משפטי שמומלץ להכין באמצעות עורך דין לענייני משפחה, הגם שאפשרי לערוך אותו לבד. המסמך נועד להסדיר את הבעלות וחלוקת הרכוש הפרטי והמשותף בין שני בני זוג לפני נישואין, כאשר הם כבר נשואים או במסגרת חיים משותפים.
העלות של עריכת הסכמי ממון מורכבת משני חלקים נפרדים:
- תשלום לעורך דין שעורך עבורנו את ההסכם.
- תשלום לנוטריון או בית המשפט כדי לקבל תוקף משפטי להסכם.
מה העלות של עריכת הסכם ממון אצל עורך דין משפחה?
נתחיל בכך שנציין שוב שאפשרי לערוך את ההסכם עצמאית וללא עורך דין, אבל כמו בעריכת צוואה ומסמכים משפטיים דומים, מומלץ לעשות זאת באמצעות עורך דין. במרבית המקרים מתברר שזאת החלטה נבונה ששווה הרבה יותר מעלות התשלום לעורך הדין.
טווח המחירים של עריכת הסכם ממון לפני נישואין או לאחריהם משתנה בין משרדי עורכי הדין השונים. כיום העלות הממוצעת נעה סביב 2500-4000 ₪ כאשר יש עורכי דין זולים או יקרים יותר. מרכיב חשוב נוסף בעלות עריכת הסכם ממון הוא מורכבות ההסכם והיקף הרכוש והממון שמצוינים בו כולל ירידה לפרטים. ככל שההסכם מורכב יותר הוא גם יעלה יותר.
בהסכם ממון מגדירים את הבעלות על רכוש משותף לפני הנישואין אך ניתן להוסיף סעיפים שונים רבים המתייחסים להחזקה של מניות, אופציות בחברת הזנק, ירושה עתידית, קרנות השתלמו או קופות גמל שיפתחו בעתיד וכן הלאה. יש גם הסכמים שמגדירים את חלוקת הבעלות ברכוש בין בני הזוג לאורך השנים (כל כמה שנים החלק של אחד מהם עולה לדוגמא). ככל שמעמיקים בהסכם כך הוא עולה יותר.
מה העלות של אישור הסכם ממון?
לאחר שמסיימים עם עריכת הסכם ממון עצמאית או באמצעות עורך דין, יש לקבל תוקף משפטי להסכם. כאן המחירים תלויים בהגדרת המצב הזוגי שלכם.
- מחיר אישור הסכם ממון לפני נישואין – ניתן לקבל אישור של נוטריון בעלות של 367 ₪ כאשר כל העתק מאומת נוסף יעלה 64 ₪. קבלת אישור מבית המשפט לענייני משפחה יהיה בעלות של אגרת אישור בסכום של 453 ₪.
- מחיר אישור הסכם ממון אחרי נישואין – במקרה שכזה אי אפשר לקבל שירות של נוטריון ויש לשלם את אגרת בית המשפט כמו בסעיף הקודם על סך של 453 ₪.
- מחיר אישור הסכם ממון בין ידועים בציבור – זוג הנחשב ידוע בציבור איננו חייב באישור משפטי להסכם שלהם אך מומלץ לעשות זאת באמצעות נוטריון או בית המשפט כדי "לחזק" את תקפות ההסכם שערכו.
לסיכום, ההמלצה שלנו היא תמיד לקבל שירות של עורך דין משפחה שיודע לערוך הסכם ממון כפי שצריך ומבלי שתשמיטו עניין שיכול להיות שולי כיום אך בעל ערך רב בעתיד. יש לקחת בחשבון גם שהחיים דינמיים וייתכן שמי שברשותו היום יותר רכוש וממון ייתכן ויהיה בעתיד במצב הפוך, לאחר ירושה שיקבל הצד השני וכדומה. על כן ההסכם מומלץ עבור שני הצדדים.
המאמר נכתב בשיתוף עם Family Legal עורך דין משפחה בנס ציונה אשר עוסק בדיני משפחה (גירושין, הסכמי ממון, צוואות וירושות).