התקופה הנוכחית היא אחת הקשות ביותר עבור מאות אלפי משקי בית בישראל. שיעורי הריבית הגבוהים, יוקר המחייה, מחירי הדיור שמרקיעים שחקים, כל אלו אינם מבשרים טובות ואפשר לראות כבר תהליך הולך וגובר של פניות לפתיחת הליכי חדלות פירעון בישראל.
שנת 2022 הציגה עלייה של כמעט 10 אחוז במספר הפונים בבקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון בישראל לעומת שנה קודם לכן, ועל פי מצב הדברים הנוכחי בשנת 2023 צפויה עלייה גבוהה אף יותר מכך.
מה הסיבות לעלייה בבקשות להליכי חדלות פירעון?
יש כמה סיבות לעלייה החדשה בתקופה האחרונה בפנייה להליכי חדלות פירעון בישראל:
- הקורונה – אין מה לעשות ואיך להתעלם מזה, אבל עדיין יש אפקט כלכלי למגפת הקורונה שהתחוללה כאן לפני פחות משנתיים. עסקים רבים נסגרו לתקופה ארוכה והבעלים שלהם צברו חובות כבדים בעוד שעשרות אלפים איבדו את מקום העבודה שלהם ולא מצאו עבודה אחרת לאחר מכן.
- החוק החדש – חוד חדלות פירעון שנכנס לתוקף רק מעט יותר משנה לפני הקורונה כאילו הגיע בתזמון מושלם לאותה התקופה. החוק נועד לאפשר הסדר חוב של חייב מול הנושים שלו בכמה דרכים, נוחות יותר עבור החייב בד"כ והוא התחליף של חוק פשיטת רגל של אדם פרטי שהיה נהוג קודם לכן והקשה על החייבים הרבה יותר.
- יוקר המחייה – החיים בישראל נחשבים בי היקרים ביותר בעולם בשנתיים האחרונות ולא סתם. יש עליות מחירים כמעט בכל מקום אפשרי, בין אם בשוק החופשי עם עלויות של מזון או מוצרי פארם ודרך עליות מחירים בשירותי יסוד במדינה כמו חברת החשמל, המים, הדלק, התקשורת וכן הלאה. הכול יחדיו מצבר לעלייה של 10-15 אחוז בהוצאות של כל משפחה ממוצעת בארץ וזאת ללא שינוי של ממש בהכנסה החודשית של המשפחה.
- עלייה בשיעורי הריבית – יוקר המחייה והעלייה החדשה במחירי הדיור, ברמה של מעל 10 אחוז בשנה לאורך כמה שנים רצופות, הוביל את הנגיד להעלות את שיעורי הריבית בצורה חדה שלא הייתה כמוה שנים ארוכות. המצב החדש מייקר את האשראי לעסקים, מה שמוביל אותם להעלות מחירים וגם למצבים של צבירת חובות במקרים רבים ומשם הדרך קצרה לפשיטות רגל או הקפאת הליכים לחברות כאלו. אלו שנשארות על הרגליים עושות זאת באמצעות העלאת מחירים בד"כ. במקביל נוצר מיתון שמקשה על עסקים להתפתח או להוסיף מקומות עבודה חדשים.
- ענף הנדל"ן – אחד המאיצים של כל המצב הקיים הוא שוק הנדל"ן. מה שהחל לפני כ 12 שנים עם עליית מחירים שהחלה לצבור תאוצה, הפך למכת מדינה של ממש. מחירי הדירות עלו פלאים בשנים האלו וחלק מהם הכפילו את הערך שלהם בפחות מעשור. הדבר מונע מזוגות צעירים אפשרות לקנות דירת מגורים אך גם מקשה מאוד על בעלי משכנתאות לשלם את הסכומים העצומים שהם נאלצים להתחייב אליהם למשך שנים ארוכות. העלאת שיעורי הריבית האחרונה רק הוסיפה לקושי הזה הוצאה של לפחות כמה מאות שקלים בחודש לכל משפחה.
אז לפני סיום נוכל להכריז ללא חשש (אם כי בצער רב) שב 2023 וסביר להניח שגם בשנה שלאחריה, נמשיך לראות גידול של ממש בפונים לשירותי עורך דין חדלות פירעון כדי לקבל יעוץ משפטי ראשוני ואף לשם פתיחת הליך חדלות פירעון כדי שיוכלו שלא לקרוס כלכלית לחלוטין ולראות את האור שבקצה המסדרון.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Legal Help – משרד עורכי דין פשיטת רגל בנס ציונה, אשר מעניק הגנה, ייעוץ וליווי לחייבים בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עורך דין פשיטת רגל בחיפה או עורך דין פשיטת רגל בתל אביב – המשרד הוא הכתובת!